راهنمایی و مشاوره تحصیلی و شغلی

.

سال 1332 را می توان مبدأ شروع راهنمایی به معنی خاص آن در کشور خود بدانیم درسال 1334 دراداره مطالعات وبرنامه ها دایره ای بنام دایره تحقیقات روانشناسی بوجود آورد که به تهیه برخی تستهای هوش وسنجشهای روانی مبادرت کردوسرانجام کنگره های منعقده درتابستانهای 37 و38 راهنمایی درمدارس راامری ضروری تشخیص دادومرکزراهنمایی در اداره کل تعلیمات متوسطه بوجود آمد. درسال 1347 اداره کل آموزش راهنمایی تحصیلی دروزارت آموزش وپرورش تأسیس گردید ودرسال 59 طی بخشنامه ای برنامه راهنمایی ومراکز مشاوره وراهنمایی تعطیل گردید. از ابتدای سال 67 ضروریت وجود مشاورین درمدارس احساس شد ومجدداً این رشته شروع به جذب دانشجو نمود



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ چهار شنبه 22 آذر 1391برچسب:, توسط اکبر ستاری


اثر ویژگی های فردی در هدایت تحصیلی وشغلی :
1- توانایی ذهنی : تحصیل در هر رشته و احراز هر شغل به میزان معینی از رشد وتوانایی ذهنی نیازمند است .ولازم است فرد از توانایی های ذهنی خود به طور نسبی آگاه باشد.
2- استعداد : رشته ها ومشاغل مختلف به استعداد های خاص ومعینی نیاز دارندترستون[2][3] استعداد را متشکل از عواملی نظیر درک کلامی ،روابط اعداد ،تجسم فضایی ،سرعت انتقال ،روانی کلام ،قدرت حافظه واستنباط دانسته است.
3- رغبت : در فرهنگ لغت وبستر[3][4] رغبت چنین تعریف شده است:« رغبت عبارت از تحریکی احساساتی است که با توجه وعلاقه زیاد نسبت به چیزی توأم باشد».رغبت زمانی ایجاد می شود که انسان چیزی را دوست بدارد ،آن شئ را مورد توجه قرار دهد ومشاهده کند،یا در باره ی آن چیز بیندیشد وسرانجام از آن لذت ببرد.رغبت دانش آموز به یک رشته یا شغل خاص باید کاملاٌ مد نظر قرار گیرد زیرا انگیزه ی فراوانی برای تلاش بیشتر در او ایجاد می کند.
4- شخصیت :به نظر گیلفورد [4][5]شخصیت هر فرد مجموعه ی ویژگی های یکتا ویگانه ای است که مختص آن فرد می باشد. برخی از عوامل سازنده شخصیت عبارتند از:استعدادها،طرزتلقی ها،رغبت ها،
خصوصیات جسمانی،نیازها وخلق وخوی فرد .افرادی برای انجام برخی از کارها مناسب نیستند.در این نوع مشاغل گاهی شخصیت افراد با نوع شغل سازگار نمی باشد.تحقیقات متعددی تاثیر شخصیت را در انتخاب نوع شغل مورد تایید قرار داده است.اهمیت خویشتن پنداری که بخشی از شخصیت فرد است در انتخاب شغل توسط سوپر(1953)مطرح شده وکومز و اسینگ[5][6](1959)نیز تاثیر خویشتن پنداری را در پیدایش رفتارهای خاص مورد بحث وبررسی قرار داده اند.



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ چهار شنبه 22 آذر 1391برچسب:, توسط عباس علی

مقدمه
حق مسلم هر انسانی است که شغلی را به طور آزادانه انتخاب نماید.برای آن که انتخاب شغل مسیر صحیحی را طی کند مشاور تحصیلی وشغلی باید فرد را از نیاز ها ی شغلی مملکت آگاه سازدورغبت ها واستعدادها ی فرد را به او بشناساند.مشاور فقط نقش مشورتی و راهنمایی فرد را به عهده دارد وهیچ گاه فرد را به انتخاب شغل معینی وادار نمی کند. به نظر سوپر[1][1] (1949 )راهنمایی شغلی وحرفه ای فعالیتی است که به آن وسیله اطلاعات لازم وضروری در باره مشاغل مختلف در اختیار مراجع قرار می گیرد.در جریان مشاوره فرد به خود شناسی نائل می آیدوتوانایی های خود و فرصت ها وامکانات استخدامی را می شناسد وبه کمک مشاور با استفاده از تجزیه وتحلیل اطلا عات موجود به انتخاب آزمایشی شغلی که برای فرد مناسب تر است موفق می شود.



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ چهار شنبه 22 آذر 1391برچسب:, توسط وحید اسکندری

مقدمه

حق مسلم هر انسانی است که شغلی را به طور آزادانه انتخاب نماید.برای آن که انتخاب شغل مسیر صحیحی را طی کند مشاور تحصیلی وشغلی باید فرد را از نیاز ها ی شغلی مملکت آگاه سازدورغبت ها واستعدادها ی فرد را به او بشناساند.مشاور فقط نقش مشورتی و راهنمایی فرد را به عهده دارد وهیچ گاه فرد را به انتخاب شغل معینی وادار نمی کند. به نظر سوپر[1][1] (1949 )راهنمایی شغلی وحرفه ای فعالیتی است که به آن وسیله اطلاعات لازم وضروری در باره مشاغل مختلف در اختیار مراجع قرار می گیرد.در جریان مشاوره فرد به خود شناسی نائل می آیدوتوانایی های خود و فرصت ها وامکانات استخدامی را می شناسد وبه کمک مشاور با استفاده از تجزیه وتحلیل اطلا عات موجود به انتخاب آزمایشی شغلی که برای فرد مناسب تر است موفق می شود



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ چهار شنبه 22 آذر 1391برچسب:, توسط وحید اسکندری

ضرورت مشاوره شغلی :

راهنمایی شغلی به منظور انتخاب شغل مناسب ضرورت می یابد و بیشتر جنبه پیشگیری دارد چنانچه در جریان اشتغال ، شاغل با مسئله و مشکل شغلی مواجه شود برای رفع آن و سازگار کردن او با محیط شغلی به مشاوره نیاز است . چون احتمال بروز مشکلات شغلی در کارگاه ها و مؤسسات و نهادها برای کارکنان در زمان های مختلف وجود دارد باید مراکز مشاوره شغلی در این مکان ها تأسیس شود یا با حل مشکلات شغلی علاوه بر تأمین سلامت روان کارکنان بر میزان کارآمدی آنان نیز افزوده شود



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ چهار شنبه 22 آذر 1391برچسب:, توسط جعفر سلطانی بیباک

 

وقتی صحبت از افت تحصیلی می شود ، منظور تکرار پایه تحصیلی د ر یک د وره و ترک تحصیل پیش از پایان د وره است. به عبارت د یگر افت تحصیلی شامل جنبه های مختلف شکست تحصیلی، چون غیبت مطلق از مد رسه، ترک تحصیل قبل از موعد مقرر، تکرار پایه تحصیلی، نسبت میان سنوات تحصیلی د انش آموز و سال های مقرر آموزش و کاهش کیفیت تحصیلات می شود . منظور از افت تحصیلی کاهش عملکرد تحصیلی و د رسی د انش آموز از سطح رضایت بخش به سطح نامطلوب است.

 

افت تحصیلی یعنی اینکه د انش آموز د ر هنگام تحصیل بعد از یک د وره موفقیت تحصیلی یا متوسط، به تد ریج ظرفیت یاد گیری او کاهش یافته و یا تکرار پایه تحصیلی د اشته باشد . به طورکلی نمرات او نسبت به ماه قبل یا سال های قبل سیر نزولی محسوس از خود نشان می د هد . افت تحصیلی به عنوان شاخص اتلاف آموزشی، از نظر مفهوم عام به هرگونه ضعف د ر سواد آموزی و یا وجود بیسواد ی گفته می شود . اما از نظر مفهوم خاص عبارت از محقق نشد ن انتظارات آموزشی و شکست د ر اهد اف آموزشی است و نا بسامانی د ر فرآیند یاد د هی - یاد گیری را در برمی گیرد . ناکامی های تحصیلی به شکل گریز از مدرسه، تجدیدی، مردودی و ترک تحصیلی به منصه ظهور می رسد .



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ دو شنبه 20 آذر 1391برچسب:, توسط سعید قلی پور

 برای دانلود پاورپوینت مطلب کلیک کنید . . .

مهدی آیینی

ارسال در تاريخ دو شنبه 20 آذر 1391برچسب:, توسط مهدی آیینی

كارآيي و رضايت شغلي از عوامل مهمي هستند كه بايد در توسعه جامعه صنعتي مورد توجه دقيق قرار گيرند. هر فردي سعي دارد شغلي را انتخاب كند كه علاوه بر تأمين نيازهاي مادي از نظر رواني نيز او را ارضاء نمايد. بدين لحاظ براي نيل به اين هدف يعني گماردن افراد در مشاغل مناسب، مطالعه و بررسي خصوصيات آن‌ها لازم و ضروري است. در غير اينصورت با سپردن مشاغل به افرادي كه يا علاقه‌اي به انجام شغل مورد نظر ندارند يا فاقد توانايي و استعداد لازم براي انجام آن هستند علاوه بر آنكه فردي عاطل و باطل بر سر كاري گمارده مي‌شود موجب از بين رفتن سرمايه مملكت نيز مي‌گردد و در اصل هم كارگر ضرر كرده و هم كارفرما. اين مشكل حل نخواهد شد مگر آنكه برنامه‌هاي راهنمايي و مشاوره شغلي بصورت علمي ابتدا در مدارس و سپس در بازاركار توسط كاريابي‌ها بصورت جدي انجام پذيرد.

 

غرض از مشاوره شغلي اين نيست كه به كارگر ساده‌اي كه در كاريابي به ما مراجعه نموده و خواهان راهنمايي جهت آموزش و استخدام است بگوييم چون در حال حاضر بازاركار به فرزكار ماهر نياز دارد برو و آموزش فرزكاري ببين تا سريعاً استخدام شوي كه متأسفانه اكثر كاريابيها به امر راهنمايي و مشاوره شغلي علمي و شيوه‌هاي كنون آن آگاهي ندارند و حتي در دوره‌هاي آموزشي كه خود من در تمام كلاسهاي آن شركت نمودم همه مطالب بيان شد الا درباره عنواني كه يدك‌كش كاريابيهاي بخش خصوصي است (راهنمايي و مشاوره شغلي) حال بايد هدف‌هاي اصلي برنامه راهنمايي و مشاور

 

 

 

ه شغلي و حرفه‌اي چيست؟ چه نقشي در هدايت صحيح كارجويان و كارفرمايان در بازاركار دارد؟ كه در اين مقاله سعي شده به اين مقوله‌ها پاسخ داده شود. هدف‌هاي اصلي برنامه راهنمايي و مشاوره شغلي و حرفه‌اي را مي‌توان به شرح زير تعيين و مشخص نمود:

شناسايي و ايجاد انگيزه
كشف استعدادهاي افراد بايد به كمك وسايل و ابزاري انجام پذيرد. در اين زمينه بايد از مشاوره و آزمون‌هاي مختلف استفاده شود. پس از شناخت علايق و كشف استعدادها پرورش و نيز راهنمايي فرد در مسير صحيح و مناسب ضرورت دارد.

كمك به فرد براي انتخاب شغل در جهت علايق و استعدادهاي شناخته شده
براي آنكه مشاوره شغلي و حرفه‌اي در كمك به فرد موفقيتي كسب نمايد بايد با مشاغل موجود در جامعه آشنا باشد و از شرايط احراز و ساير مشخصات ضروري در مورد هر شغل اطلاع كافي داشته باشد. مشاور بايد با فنون و روش‌هاي مشاوره نيز آشنا باشد و كاربرد علمي آن‌ها را بداند. پس از شناخت علايق، كشف استعدادها و تعيين مشاغل احتمالي هر فرد بايد براي كسب تخصص و شناسايي بهتر از خود و شغل مورد نياز براي گذراندن دوره آموزشي به مراكزي اعزام شود. نيازي به گفتن ندارد كه كارآموز پس از مطالعه و بررسي مطالب نظري و اطلاع از آن‌ها به مراكز آموزش عملي اعزام مي‌گردد تا اطلاعات نظري خود را عملاً بكار بندد. در گسترش برنامه راهنمايي شغلي و حرفه‌اي و پذيرش تكنولوژي جديد اگر ارزش‌هاي انساني و فرهنگ جامعه حفظ نشود نابساماني عظيم بوجود خواهد آمد و سرانجام برنامه محكوم به شكست خواهد بود.

تعريف راهنمايي شغلي و حرفه‌اي
فرد را از نيازهاي شغلي مملكت آگاه سازد و رغبت‌ها و استعدادهاي فرد را به او بشناساند. در اصل فرد به خودشناسي نايل مي‌آيد. از نظر روانشناسي صنعتي راهنمايي شغلي عبارت از تعيين نيازهاي شغلي، سنجش‌هاي انفرادي، ارزشيابي فعاليت‌هاي انجام شده، طرح وسايل ايمني در مقابل سوانح، رضايت شغلي و طرح ابزار و وسايل جديد براي اجراي كار يا كارآيي بيشتر مي‌باشند. تلاش اصلي روانشناسان صنعتي بر آن است كه از طريق ايجاد ابزار جديد و فراهم آوردن محيطي مناسب بر ميزان كارآيي كارگران و كاركنان مؤسسات صنعتي و مرغوبيت فرآورده‌ها بيافزايند.

ضرورت راهنمايي شغلي و حرفه‌اي
1. در جامعه صنعتي افرادي كه حائز تخصص نباشند بيكار مي‌مانند. چنين بيكاري از نظر رواني و نيز اجتماعي قابل مطالعه و بررسي است. با پياده‌كردن برنامه‌هاي صحيح راهنمايي شغلي و حرفه‌اي در مدارس و جامعه مي‌توان طرح‌ريزي شغلي و حرفه‌اي را به درستي اجرا كرد و از بروز بيكاري‌هاي پنهان و آشكار تا حدود زيادي پيشگيري نمود.

2. معمولاً كودكان كنجكاوند و دوست دارند بدانند در آينده چه كاره خواهند شد. تحقيق نشان مي‌دهد كه با افزايش سن جنبه واقعيت‌گرايي بيشتري وارد تصميم‌گيري مي‌گردد. لذا بايد به نوجوانان كمك شود تا بتوانند ترجيح‌ها و انتظارات شغلي خود را در هر مقطع سني بشناسند و آن‌ها را توجيه نمايند. شناسايي ترجيح‌ها و انتظارات شغلي از طريق اجراي برنامه‌هاي راهنمايي و مشاوره شغلي و حرفه‌اي امكان‌پذير است.

3. انتخاب شغل به علل متعددي ممكن است به طور نادرست و نامناسب انجام پذيرد. علل چنين نوع انتخابي بسيار متعدد و متنوع است كه از آن جمله مي‌توان ديدگاه اجتماعي و درآمد شغل مورد نظر را نام برد. مسلماً براي كمك به مراجع در چنين حالتي بايد اطلاعات دقيق و همه جانبه درباره مشاغل مختلف در دسترس مراجعان قرار گيرد

ارسال در تاريخ دو شنبه 19 آذر 1391برچسب:, توسط علی برادران

ویژگیهای فردی خود را بیشتر بشناسیم

یکی از عوامل مهمّی که در بهداشت روانی تحصیلی نقش اساسی دارد «هدفمندی» است. کسانی که در تحصیلات خود اهدافی را دنبال می کنند، نسبت به کسانی که اهدافی ندارند، از پیشرفت تحصیلی بیشتری برخوردارند. داشتن هدف باعث می شود که شخص برای خود برنامه ریزی کند. داشتن هدف، به خصوص هدفی که با نیازها، علایق، و تواناییهای یادگیرنده مطابقت داشته باشد، باعث به وجود آمدن انگیزه تحصیلی می شود.(1)

یکی دیگر از عوامل فردی موثر در بهداشت روانی تحصیلی، «عزّت نفس» است. تحقیقات مستندی انجام گرفته که همگی آنها مؤیّد این مطلب اساسی اند که عزّت نفس بالا، از عوامل مهم بهداشت روانی، و عزّت نفس پایین از عوامل مؤثر در اختلالات روانی است.

یکی از متغیّرهایی که ارتباط آن با عزّت نفس در تحقیقات متعدد مورد بررسی قرار گرفت، «پیشرفت تحصیلی» است. همگی این تحقیقات نشان می دهند که دانش آموزانِ برخوردار از عزت نفس بالا در مقایسه با دانش آموزانی که عزّت نفس پایین دارند، عملکرد تحصیلی بهتری از خود نشان می دهند



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ شنبه 18 آذر 1391برچسب:, توسط مهدی نوری
مقدمه

با توسعه و گسترش راهنمائی‏ تحصیلی در مدارس کشور ما،لزوم‏ راهنمایی شغلی و حرفه‏ای روزبه‏روز بیشتر احساس می‏شود.راهنمایی شغلی، حرفه‏ای چندان جدا از راهنمایی تحصیلی‏ نیست و می‏تواند نهضت جدیدی را در زمینه راهنمایی و مشاوره در مدارس پدید آورد.

یکی از وظایف مشاور آن است که به‏ مراجع کمک می‏نماید تا خود را بشناسد و با توجه به خصوصیات شخصی تصمیمات‏ مناسب در زمینه‏های گوناگون اتخاذ نماید. در مورد راهنمایی شغلی و حرفه‏ای نیز شناسایی خصوصیات شخصی‏ دانش‏آموزان و آگاهی از بازار مشاغل به‏ کمک مشاور انجام می‏گیرد.از طریق‏ راهنمایی شغلی و حرفه‏ای دانش‏آموز تصمیمی را اتخاذ می‏نماید،آن را بررسی‏ می‏کند و پس از تائید به مرحله عمل‏ درمی‏آورد.

دانش‏آموزی که برای راهنمایی و مشاوره شغلی و حرفه‏ای مراجعه می‏کند با نوعی مشکل شغلی و حرفه‏ای مواجه است. دانش‏آموز ممکن است قصد شناسایی‏ خصوصیات شخصی در ارتباط با مشاغل‏ را داشته باشد و یا اینکه بخواهد اطلاعاتی‏ درباره انواع و اقسام مشاغل مورد علاقه‏ خود به دست آورد.مشاور شغلی و حرفه‏ای‏ به دانش‏آموز کمک می‏کند تا براساس‏ اطلاعات و شناسایی‏های حاصله از جریان‏ مشاوره بتواند مناسب‏ترین و عاقلانه‏ترین‏ تصمیم را دربارهء آینده خود انتخاب نماید. تصمیم‏گیری زمانی عاقلانه و مناسب‏ خواهد بود که فرد از توانایی‏ها و محدودیت‏هایش آگاه گردد و امکانات شغلی‏ جامعه را بشناسد. مشاور علاوه بر اطلاع از فنون و روش‏های مشاوره باید قوه تشخیص و قضاوت صحیح را نیز دارا باشد و بداند که‏ چه موقع و چگونه اطلاعات شغلی و حرفه‏ای را در دسترس مراجع قرار دهد.



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ شنبه 18 آذر 1391برچسب:, توسط سعید غلام آزاد

صفحه قبل 1 2 3 4 صفحه بعد